Waarom je paard scheren?

Paarden worden geschoren om verschillende redenen:

  • Verwijderen van een te dikke vacht
  • Ter bevordering bij schoonheidsshow
  • Medische redenen bijv. cushing, luizen, schimmel
  • Prijskampen
  • Veulenkeuring
  • ...

De meeste paarden worden vooral in de herfst / winter geschoren. Naarmate de zomer ten einde loopt, begint het paard een dikkere, doffere vacht aan te maken. Deze vacht is nodig om zich te beschermen tegen de koude, regen en wind. De meest voorkomende reden waarom eigenaars van paarden de vacht willen scheren, is omdat zij tijdens de training hinder ondervinden van de dikke vacht. Het paard is minder fit , hijgt soms wat sneller en wordt heel nat van het zweet.

Scheren is dus een alternatief voor paarden die makkelijk zweten, en dus niet makkelijk drogen. Hierdoor zijn paarden vatbaar voor ziektes zoals bijvoorbeeld verkoudheid. Paarden die in de winter veel in de wei lopen of buiten getraind worden, kun je beter niet of gedeeltelijk scheren (jachtmodel, hiervoor zijn diverse mogelijkheden).

Een goede tip om het aanmaken van een dikke wintervacht onder controle te houden, is al vrij vroeg met een dun zomerdeken te beginnen. Wanneer de nachten wat kouder worden, kun je het dun deken vervangen door een iets dikker deken. Overdag bij een aangename temperatuur weer wisselen. Dit zal echter niet altijd kunnen voorkomen dat je paard toch een dikkere wintervacht aanmaakt dan gewenst. Dan kun je als eigenaar beslissen om al dan niet je paard te scheren.

Paard scheren in de zomer?

Ja, dit kan. Sportpaarden worden doorheen het ganse jaar grotendeels geschoren. Gezien zij dagelijks een enorme prestatie leveren, opteren veel ruiters om het paard in de zomer ook te scheren. 

Ook is het zo dat er sommige paarden heel moeilijk doorheen de vachtwisseling geraken. Dit zijn vooral oudere paarden, shetlanders, miniatuurpaardjes en af en toe veulens.Hoewel miniatuurpaardjes en veulen eerder in de zomer geschoren worden voor hun deelname aan prijskampen, shows, veilingen,...

In de zomer hanteren we scheermessen die iets langer de vacht afscheren dan in de winter. Op deze manier wordt de zomervacht niet beschadigd.

 

© 2020 - 2022 MW Horse Clipping | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel